איך להצליח במקום העבודה? מורה נבוכים לעובד החדש ובכלל
הקונספט של עבודה במקום אחד, יום אחר יום, שנה אחר שנה, הוא קונספט משונה כשחושבים על זה. אתם חייבים להסתדר עם קבוצה של אנשים, זוטרים, שווים ובכירים לכם, בקונסטלציה שלא אתם בחרתם, ולעתים קרובות, אין לכם כל השפעה עליה. ועדיין, זוהי שיטת העבודה הנפוצה ביותר גם במאה ה-21׳. איך להצליח במקום העבודה? איך לשרוד את מערך האינטרסים היומיומי הזה ועדיין לחוש סיפוק מקצועי? קבלו כללים לעובד החדש שיעזרו לכם לשרוד ואף לשגשג:
בעוד במדינות העולם המערבי קיים סטנדרט די קשיח של כיצד אמור להיראות ולהתנהג עובד, הרי שבישראל אין קוד אחיד ולעתים קרובות התנהגות יומיומית ואישית גולשת אל סביבת העבודה שלנו.
עובדים שלא מכבדים סמכות, חוצפה במענה ללקוחות ובשיח התוך ארגוני, אי עמידה בלוחות זמנים, גמישות כמעט בלתי אפשרית בשעות העבודה, מה שבתורו מוביל גם לדרישה לעבוד גם מחוץ לשעות העבודה מצד מעסיקים שלא רואים את העובדים עומדים ביעדים שניתנו להם, אקלים עבודה המושפע ממצב ביטחוני, עומס בלתי נסבל בכבישים, אי יציבות פוליטית ועוד ועוד תירוצים שמאפשרים לנו מנטלית לעגל קצוות ולא להגיע לתוצאה הטובה שיכולנו להגיע אליה אחרת.
יחד עם זאת, אם עדיין חשוב לכם להצליח במה שאתם עושים, לצבור ניסיון מקצועי, לממש את היכולות המקצועיות שלכם או סתם לפתח קשרים קולגיאליים, כדאי לכם לאמץ כמה כללים בסיסיים שיסייעו לכם גם לשמור על מקום העבודה שלכם וגם להתקדם ולהצליח:
- נימוס בסיסי – כן, כן, ישראלים ונימוס.. ועדיין, הקפידו לנהל שיח מכבד עם הקולגות והמנהלים וכמובן לקוחות החברה. עובדים שמדברים בחוצפה, משתמשים בשפה לא נקייה בסביבת העבודה ומעירים הערות ציניות פוגעים בתדמית של החברה, ומן הסתם, באווירה הכללית של מקום העבודה. כדאי גם להימנע מרכילות שלילית, להיות אלה שמשבחים לא מזיק בדרך כלל, אבל להיות אלה שתמיד מצביעים על התכונות הלא אטרקטיביות של עובד/לקוח – שם אתכם תמיד בנקודה בעייתית.
- היצמדו לפרוטוקול – עובדים רבים מגיעים למקום עבודה עם שיטות העבודה שרכשו במקומות עבודה אחרים והמפגש שלהם עם פרוטוקול עבודה חדש לא תמיד מוצלח. אבל פרוטוקול העבודה לא שם כדי להטריד אתכם, לרוב הוא נכתב בדם והמטרה שלו לעזור לכם להצליח! ממש ככה! אימוץ שיטה חדשה של מקום עבודה חדש אמור להיות חלק מתהליך הקליטה שלכם וכשאתם לא מנצלים את תקופת המבחן שלכם – הלא הם שלושת חודשי העבודה הראשונים שלכם – אתם מגדילים את הסיכויים להיפרד ממקום העבודה עוד לפני שהתחלתם להראות מה אתם שווים.
- לשקף, לשקף, לשקף! – עבדתם קשה על פתרון לבעיה מסוימת, יצרתם קשר עם מחלקות כאלה ואחרות, הפכתם כל אבן אבל לא הצלחתם… לשמור את פירוט המאמצים שעשיתם לעצמכם ייפגע בתדמית המקצועית שלכם בעיני הממונים עליכם, ואם לקוחות מעורבים בסיפור – גם בסיכויי השימור שלהם. אבל אם תשקפו לממונים ו/או ללקוחות מה נעשה, מה היו התגובות ומדוע הדברים לא הצליחו הפעם – תגדילו את סיכויי ההישרדות שלכם ותייצרו תחושה שניתן לסמוך עליכם שאתם מדווחים ומפרטים גם כשלא הולך לכם.
- לא לפחד להרים דגל כשלא מצליח לכם! וגם כשלא הולך לכם, לא לפחד להיעזר בקולגות/בממונים עליכם, כדי להצליח. יש עובדים שעלולים לחשוב שמדובר בפגיעה באגו שלהם, אבל מי שמסיר את הגאווה מהדרך שלו להצלחה ונעזר בידע של הקולגות והממונים יצליח בקלות יתרה וגם ייתפס כמי שמשתדל, תכונה שמעסיקים אוהבים אצל עובדים, גם אם אלה לא תמיד מספקים את הסחורה.
- אל תתווכחו על כל דבר – סביבת עבודה עלולה להיות מתישה, גם בחברות טובות ומצליחות. הרבה אינטרסים שצריך לקחת בחשבון, אנשים מרקעים שונים שצריכים להסתדר, לקוחות, תרבות ארגונית ושורת רווח ובסוף השרשרת הזאת נמצאים את.ה שרוצים גם לצלוח בקלות את המשימות וגם לצאת הביתה בכל יום בחיוך. אם אתם נוטים להתווכח על כל עניין, אוהבים את הריגוש – השתדלו לצמצם את הנטייה הזו במקום העבודה. לאף אחד לא חסרים כאבי ראש להתעסק בהם וויכוחים תכופים לא ישרתו אתכם.
- להפנים את כללי המקום שהגעתם אליו – אתם אולי לא אוהבים לעבוד בווטסאפ ומעדיפים שכל התקשורת של העבודה תתבצע במייל? אבל אם הגעתם למקום עבודה שהתקשורת בו מתבצעת בווטסאפ, בסלאק או בכל תכנת מסרים אחרת – השתדלו להתאים את עצמכם ובוודאי שלא להציע תכנה חדשה סמוך מדי לכניסתכם למקום העבודה. אתם לא יכולים לדעת מה קרה קודם להגעתכם ואולי ההצעה שלכם באמת תסייע להתייעלות התקשורת אבל חכו עד שמעמדכם יתבסס ותוכלו להציע שינויים ושיפורים.
- עידן הזום – הקורונה וכו׳ שהכניסה לכל מקום עבודה את פגישות העבודה מרחוק איפשרה עבודה מהבית וגם חסכה שעות וימים על פגישות פרונטליות, נסיעות ופרודוקטיביות מבוזבזת. מצד שני, היא הכניסה הרבה בעיות אחרות. עובדים שמסרבים לפתוח מצלמה, משתתפים שמתגברים בצעקות על דובר אחר, דוברים שלא יודעים להפסיק את שטף הדיבור כדי לאפשר לאחרים לדבר, פגישות שמתארכות מעבר למתוכנן, קווי תקשורת לא איכותיים שמשגעים את כולם בהמתנה שקו האינטרנט של משתתף כזה או אחר יתייצב ועוד ועוד. כלל האצבע פה, אל תעשו מה שלא הייתם עושים במקום העבודה שלכם! הרי לא תדברו עם הגב למשתתפים בפגישה פרונטלית, לא תתגברו בצעקות על דובר אחר בחדר וגם לא תמשיכו בשיחה כשקו הטלפון שלכם לא טוב. כל אלה נכונים גם בזום!
חושבים על כמה כללים משלכם? כיתבו לנו ונשמח לעדכן ולהוסיף לכתבה!
זקוקים לעזרה נוספת? לשיחת ייעוץ ללא תשלום צרו קשר עכשיו!
רוצים עוד? הירשמו לניוזלטר שלנו ונגיע לתיבה שלכם פעם בשבוע!