שגרת מלחמה: איך להתנהל כלכלית בזמנים של אי ודאות?

Getting your Trinity Audio player ready...

המלחמה האיומה שנכפתה עלינו היא גם בעלת השלכות כלכליות מרחיקות לכת. כמעסיקים, אך טבעי שניכנס למצב חירום. משחר הציויליזציה, עוד כשהסתובבנו בסבאנה של אפריקה, ונתקלנו באריה רעב, הגוף שלנו ידע להיכנס באופן אוטומטי למצב התגוננות הנקרא בפסיכולוגיה – 4 הFים: Fight, Flight, Freeze, and Fawn.

הכוונה היא שהגוף מנסה להגן על עצמו דרך בריחה, לחימה או קפיאה. המנגנון הזה אמור להגן עלינו אל מול האריה הרעב בג'ונגל, וגם היום, בעידן מפותח יותר, הוא נכנס לפעולה במצבים של לחץ. מנהלים רבים שאנו מדברים אתם בימים אלו, מדווחים על מצב של קפאון, אי ודאות לגבי העתיד ומצב רוח ירוד באופן כללי במשק. אולם שיתוק בהיבט הכלכלי של העסק שלכם, עלול להוביל אותו אל עברי פי פחת. הבנקים, לצערנו, לא יתחשבו בכל אלה, והמחירים של כל החלטה שלכם עשויים להיות כבדים מבחינה כלכלית. ולכן, למרות הקושי הרגשי הגדול, מוטלת על כתפיכם אחריות גדולה. האחריות להתנהל כלכלית נכון.

בטור זה ניתן מספר עקרונות, כיצד לעשות זאת נכון.

wartime finance

קודם כל, לנשום

נכון, זה נשמע כמו תכנית עבודה קצת רופפת, ואין לנו כוונה לגלוש לטור עצות ניו אייג'יות, אבל הנשימה במקרה הזה היא חיונית לתהליך קבלת ההחלטות שעומד בפניכם. נשימה עמוקה תעזור לכם פיזית. היא תרגיע קצת את המערכת הסימפטטית – אותה מערכת עצבים שפועלת במצבי לחץ ומעוררת את כל תגובות הסטרס שאנו חווים בשעת לחץ; הרגעת מערכת זו תאפשר לכם לפעול בצורה רציונלית יותר, ולקבל החלטות נכונות.

התבססו על מידע

בדקו את כל מקורות ההכנסה שלכם, ובדקו מה הצפי שלכם. האם ההכנסות שלכם צפויות להיפגע באיזה היקף? עשו זאת באופן אקטיבי – צרו קשר עם הלקוחות השונים ובדקו מה מצבם. במידה ואתם עמותה, צרו קשר עם הקרנות והגופים המממנים שלכם. עדכנו בהתאם את התחזית שלכם על מירב הנתונים שתצליחו להשיג, ובאופן השמרני ביותר.

צמצמו הוצאות לא חיוניות

במקביל לסבב איסוף מידע על ההכנסות הצפויות, בדקו היטב כל הוצאה שאתם מתכננים לבצע, עצרו/צמצמו כל מה שאינו הכרחי. עוצר מוחלט על כל רכש שתכננתם לבצע עבור הארגון ואינו חיוני, או שניתן לדחות אותו לארבע אחרי המלחמה. זה יכול להיות מכוניות חדשות לעובדים, חופשה או יום כיף, רהיטים חדשים או כל דבר אחר. נכון, אנחנו לא רוצים למוטט את המשק הישראלי, אבל כרגע זה לא הזמן להוצאות שאינן הכרחיות.

קרן חירום

בימים כתיקונם, יועצים כלכליים נוטים להמליץ על קרן חירום. הכוונה היא לסכום כסף בסך של בין 3-6 חודשי פעילות, שיהיה סגור אך נזיל, וישמש לעתות חירום. מטרת הקרן היא לתת מרווח נשימה וזמן להתארגנות מחדש, בזמן משבר. במידה ויש לכם קרן כזו, כמובן שזה הזמן להשתמש בה, או בחלקה. במידה ואין לכם קרן כזו, שימו לכם תזכורת גדולה להתחיל לנהל את עצמכם באופן כזה שיוביל אתכם לשם. זה כמובן נכון לזמנים רגועים יותר.

הוצאות בלתי מתוכננות

אחרי שהערכתם מחדש את מצבכם הכלכלי, את אורך הנשימה שתצטרכו ואת המשאבים העומדים לרשותכם לצלוח תקופה זו, זה הזמן לבחון את אותן הוצאות בלתי מתוכננות שלרוב מגיעות עם תקופות לא יציבות. לרוב הן יתחלקו לתרומות שתרצו לתרום עבור חיילים, מפונים, משפחות שכולות או כל אחד מהמעגלים ההולכים ומתרחבים של אנשים המושפעים מהמלחמה המתמשכת; מעגל נוסף הוא עידוד לקהילת העובדים שלכם. כל אותם מועסקים במילואים, נשות מגוייסים, הורים לחיילים וכל מי שזקוק לתמיכה וסיוע תרמו להם ביד רחבה, אבל עשו זאת באופן מחושב ומושכל. בסופו של דבר, ככל שתישארו איתנים יותר, כך תתרמו לעורף חזק, ולנצחון מהיר יותר של ישראל.


צריכים תכנית עבודה שיווק לתקופה הזו? השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם!


רוצים עוד? הירשמו לניוזלטר שלנו ונגיע לתיבה שלכם פעם בשבוע!