רגשות בעבודה: איך לנהל את מה שמנהל אותנו מתחת לחזות המקצועית?

אנו מצפים מהעובדים שלנו להתנהגות מקצועית במיטבה, ולא רואים בעין יפה הפגנת רגשות מוגזמת בין כתלי המשרד. אבל עולם הרגשות ממשיך לנהל את כולנו – מנהלים, עובדים בכירים ועובדים זוטרים – גם מתחת לחזות הייצוגית. לעתים, במידה ורגשות שמתחת לפני השטח לא מטופלים – הם יכולים לפגוע בתפוקת העובדים ולגרום לנזק ממשי בארגון.

איך נוכל כמנהלים לתת מקום מצמיח ובונה לרגשות של העובדים שלנו, ולרתום אותם לטובת מקום העבודה? ומה לעשות במצבים של עימות המבוסס על רגשות? בטור זה נבקש לבחון דרכי טיפול מיטביות למצבים ריגשיים במקומות מורכבים בעבודה.

כמה מילים מקדימות – למה זה בכלל חשוב?

מקום העבודה הוא המקום בו העובדים מבלים זמן רב ביותר בכל יום. יותר מהמשפחות שלהם, יותר מבני הזוג שלהם ויותר מהחברים שלהם. העובדים לרוב ינסו להראות כלפי חוץ התנהלות בוגרת ושקולה, אך מתחת לפני השטח רוחשים וגועשים רגשות שונים. לעתים הם קשורים לחיים; עובד שהגיע אחרי ריב עם בת הזוג או עובדת המטפלת בהורה קשיש וסיעודי החווה מצוקה וחרדה על רקע זה. במקרים מורכבים יותר, המצוקה הרגשית תתפתח בעקבות קונפליקטים בתוך המשרד. למרות שכולנו אנשי מקצוע מבוגרים ולא ילדים בגן, עדיין קנאה, אגו ותחרות מנהלים אותנו ביג טיים, מתחת לחליפות המחוייטות.

לנו כמנהלים, ישנה אחריות ליצירת סביבה מיטבית עבור עובדינו. זוהי לא רק חובה אנושית בסיסית, אלא גם פעולה משמעותית שתיטיב עם הארגון. אז איך עושים את זה? הנה כמה כלים שיכולים לעזור.

הכירי את העובד

זה נשמע בייסיק, ואולי מובן מאליו, אבל לא תמיד אנחנו מקדישים מספיק זמן להיכרות עם העובדים. ההמלצה שלנו היא לסמן נקודות זמן ביומן כדי לחזק את ההיכרות עם העובדים שלכם. אפשר לעשות זאת בשיחה לא פורמלית בתוך המשרד, או ממש לצאת אתם, אחד על אחד, בזמנים קבועים, כדי לשמוע מה שלומם. עם מה הם מתמודדים ומה שלום המשפחה. רצוי גם לשמוע מהם איך הם מרגישים בתוך המשרד, מה מעסיק אותם, מה מאתגר אותם ומה היו רוצים לשנות. העמקת ההיכרות תיתן לכם יתרון ניהולי משמעותי – אתם תוכלו לזהות רגישויות אצל העובדים שלכם ולעודד אותם. בנוסף, עובדים שמרגישים שהמנהלת שלהם רואה אותם, ושהם חשובים לה, יחושו שייכות גדולה יותר לארגון. זה יגביר את השייכות ואת המוטיבציה שלהם, וירתום אותם לתת את המיטב.

תייצרי תרבות של שיח רגשי

אנשים אוהבים לדבר על עצמם. צאו מנקודת הנחה שהעובדים שלכם מדברים על מה שהם מרגישים בעבודה. עם מי? עם כולם. עם קולגות בתוך המשרד, עם אנשים בחוץ, עם הפסיכולוג שלהם…

השאלה שצריכה להעסיק אתכם היא, האם הם מדברים באופן קונסטרוקטיבי או הרסני? האם הם מעודדים אחד את השני או שאולי חלילה ממרידים את עצמם נגד מקום העבודה? אם תצליחו לייצר שיח משמעותי בתוך המסגרות הארגוניות שלכם, תתרמו באופן דרמטי ליצירת סביבת עבודה מכילה ומצמיחה.

איך עושים זאת? בונים מסגרת מובנית להיכרות בתוך ישיבות העבודה; למשל, בפתיחת כל ישיבה, אחד מאנשי הצוות יקדיש כמה דקות לספר על עצמו. לא על פרוייקט שהוא מוביל בתוך העבודה, אלא על משהו מעולמו הפנימי. ספר שקרא. שיר שהוא אוהב. תרגיל יוגה. הבנתם את הרעיון.

אין מנוס, גם כאן דוגמה אישית היא הכרחית

מנהלים רבים לא אוהבים לחשוף את עצמם. הם חוששים שאם יפגינו חולשה, זה יפגע במעמדם אל מול העובדים. אפשר להבין זאת, ואכן, לא מומלץ לשתף את העובדים שלך באותה מידה בה את נחשפת מול הפסיכולוג. אך יחד עם זאת, ישנה חשיבות רבה למידה מסוימת של חשיפה אישית. של גילוי חולשות מסוימות. בעיקר אם הן קשורות להתנהלות בתוך העבודה.

לפני הרבה שנים המנהל האישי שלי התחיל להיעדר מהעבודה בזמנים מוזרים, וניכר בו כי משהו לא טוב עובר עליו. כל העובדים הושפעו. היו כאלה שכעסו שביטל להם פגישות באופן לא צפוי. היו כאלה שחשו נטושים. לאחר תקופת מסתורית למדיי, הוא כינס את כל העובדים ושיתף שאחד מילדיו חלה במחלה קשה, ועד כמה התקופה הזו קשה לו. מרגע זה, הצוות התגייס באופן מוחלט לסייע לאותו מנהל. אם זה בגיבוי, בלקיחת אחריות גדולה יותר, ובכלל – בפרגון ואהדה. גילוי החולשה חיזק אותו ואת מעמדו בתוך הצוות, וגם תרם לגיבוש.

סיכומו של דבר, השקיעו ברגשות של העובדים שלכם. טפחו את ההיכרות אתם ותנו להם להרגיש שיש להם אוזן קשבת. הדגישו שגילויי חולשה לא יפגעו בהם, להפך. וגלו מנהיגות ביצירת דוגמה אישית מיטבית.

צריכים עזרה בגיבוש האסטרטגיה הארגונית שלכם? השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם!

רוצים עוד? הירשמו לניוזלטר שלנו ונגיע לתיבה שלכם פעם בשבוע!