מכוח אדם למשאבי אנוש
Getting your Trinity Audio player ready...
|
בעשורים האחרונים חלו שינויים משמעותיים באופן שבו ארגונים מתייחסים לעובדיהם. המעבר מתפיסת "כוח אדם" ל"משאבי אנוש" משקף גישה מתקדמת יותר, אשר רואה בעובדים נכס משמעותי ולא רק מקור לייצור. הבנה זו היתה שינוי פרדיגמות ניהוליות בעסקים והשפיעה רבות על הפרודוקטיביות ושביעות הרצון של העובדים.
המעבר ממונח "כוח אדם" ל"משאבי אנוש" הדגיש את החשיבות של העובדים בעידן המודרני. בעוד שבעבר נתפסו העובדים כמי שניתנים לניהול ופקודה בלבד, היום הם נחשבים כמשאב חשוב שדורש תמיכה, פיתוח והשקעה. הגישה החדשה תומכת ברווחת העובדים, בלמידה מתמשכת ובשיפור תנאי העבודה שלהם – כל זאת מתוך הבנה שעובד מרוצה ומוערך יוצר תרומה מוגברת לארגון.

בשנות ה-20 של המאה הקודמת, נערך ניסוי הידוע בשם אפקט הות'ורן במפעל הות'ורן של ווסטרן אלקטריק. מחקר זה בחן כיצד שינויים בתנאי העבודה, כמו עוצמת התאורה, הטמפרטורה בחדר וכו, משפיעים על הפרודוקטיביות ופריון העובדים. הסתבר שהעובדים שיפרו את תפקודם לא בהכרח בגלל התנאים הפיזיים שהשתנו, אלא בעיקר בגלל התחושה שמקדישים להם תשומת לב וחשיבות. וכך נולד אפקט הות'ורן שהוא תופעה פסיכולוגית המתארת כיצד אנשים משנים את התנהגותם כאשר הם יודעים שהם נמצאים תחת תצפית והראו כי עצם תשומת הלב שהוקדשה לעובדים שיפרה את ביצועיהם, ללא קשר לשינויים הפיזיים שנעשו.
כדי להבין את השינוי התפיסתי, כדאי להביט בהשוואה בין שתי גישות ניהוליות משמעותיות: טיילוריזם ווובר.
הגישה הטיילוריסטית, הקרויה על שמו של המהנדס פרדריק טיילור, מתמקדת בייעול תהליכי העבודה על ידי פירוקם לחלקים קטנים ומדידים. גישה זו שמה דגש על נהלים, שליטה ותפוקות כמותיות, כשהעובדים נתפסים בעיקר כגורם ייצור.
לעומת זאת, גישתו של מקס וובר התמקדה בהבנה חברתית וביורוקרטית של ארגונים. וובר טען שיש לשים דגש גם על הצדדים החברתיים והתרבותיים של העבודה, ועל חשיבותו של הסדר הארגוני הנשען על רגש, ערכים ואינטרקציה בינאישית. גישה זו תומכת בתרבות ארגונית פתוחה עם דגש על צדדים רגשיים וחברתיים בעבודה.
בעידן המודרני, הבנת אפקט הות'ורן יכולה להיות כלי חשוב בניהול משאבי אנוש. מנהלים יכולים להשתמש בתובנות אלו כדי לשפר את המוטיבציה והפריון של העובדים על ידי מתן תשומת לב אישית, הכרה בהישגים ומתן משוב קבוע. בנוסף, האפקט יכול להיות רלוונטי גם בתחומים אחרים כמו חינוך, שם מורים יכולים לשפר את הישגי התלמידים על ידי מתן תשומת לב אישית והכרה במאמציהם.
הנה כמה רעיונות לעובדים שלכם:
- תוכניות פיתוח אישיות: יישום תוכניות פיתוח אינדיבידואליות לכל עובד. עודדו את העובדים להציב יעדי צמיחה אישיים ומקצועיים וספקו את המשאבים להשגתם, כגון הזדמנויות הדרכה וחונכות. פעולה זו תבטיח שהעובדים ירגישו מוערכים ויראו מסלול קריירה ברור בתוך הארגון.
- סידורי עבודה גמישים: הציעו אפשרויות עבודה גמישות כגון עבודה מרחוק, שעות גמישות או שבועות עבודה דחוסים. גישה זו מכירה בהתחייבויות האישיות המגוונות של העובדים ויכולה להוביל לשיפור שביעות הרצון בעבודה ולשיפור האיזון בין העבודה לחיים הפרטיים, ובסופו של דבר להגביר את הפרודוקטיביות.
- תוכניות הכרה: הקימו מערכת להכרה ותגמול הישגיהם ותרומותיהם של העובדים. הדגישו באופן קבוע הישגים בחברה, בין אם באמצעות עלונים, פגישות צוות או תוכנית תגמולים ייעודית. הכרה פומבית זו מטפחת סביבת עבודה חיובית ומניעה עובדים לשמור על רמות ביצועים גבוהות.
- יוזמות בריאות ורווחה: קידום רווחת העובדים באמצעות תוכניות בריאות ורווחה. ספקו גישה לשיעורי כושר, משאבי בריאות הנפש ויוזמות בריאות במקום העבודה. עידוד עובדים לתעדף את בריאותם הגופנית והנפשית יכול להפחית מתח והיעדרויות, ולהוביל לכוח עבודה מעורב ופרודוקטיבי יותר.
- תקשורת ומשוב קבועים: טיפוח תרבות תקשורת פתוחה שבה העובדים מרגישים בטוחים להביע רעיונות, דאגות ומשוב. הטמיעו צ'ק-אין קבועים אחד על אחד עם מנהלים ועודדו לולאות משוב מתמשכות כדי להבטיח שהעובדים ירגישו שהם נשמעים ומוערכים, מה שעשוי להוביל לרמות גבוהות יותר של מעורבות ופרודוקטיביות.
המעבר מהתמקדות בכוח אדם למשאבי אנוש אינו רק מיתוג מחדש של אותו התחום, הוא מצביע על שינוי תפיסתי עמוק המשתלב באופן טבעי עם המגמות המודרניות של ניהול ופרודוקטיביות. על ידי השקעה בעובדים כמשאב חיוני והבנת חשיבותם לארגון, ניתן להגיע למקומות חדשים של הצלחה ושביעות רצון הדדית. הציות והשיפור בתנאים הגיוניים יכולים להוביל להצלחה ארגונית. כפי שמלמדת אותנו האנקדוטה של אפקט הות'ורן, תשומת לב והערכה אישית לצוות העובדים הן מפתח להצלחה הן בארגון והן עבור העובדים.
דברו איתנו על אסטרטגיה, יחסי ציבור ודיגיטל!
השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם
רוצים עוד? הירשמו לניוזלטר שלנו ונגיע לתיבה שלכם פעם בשבוע!