כיצד ביטחון מופרז משפיע על קבלת החלטות

הטיית ביטחון מופרז Overconfidence Bias היא נטייה של אנשים להעריך את יכולותיהם או ידיעותיהם בצורה מוגזמת, ולהאמין שהם יודעים יותר ממה שהם יודעים באמת או שהם מסוגלים לבצע משימות ברמת מיומנות גבוהה מרמתם האמיתית. תופעה זו משפיעה על תחומים רבים בחיים כגון השקעות פיננסיות, נהיגה, ביצועים מקצועיים ועוד. ההטייה עשויה להוביל לקבלת החלטות שגויות ולהשלכות שליליות.

A silhouetted figure stands on a mountain peak overlooking a vibrant city skyline at sunset.

אחת הדוגמאות המפורסמות לחקר הטיית הביטחון המופרז מגיעה מאוניברסיטת אורגון במחקר שנערך בשנות ה-70. במחקר זה, סטודנטים נשאלו עד כמה הם חושבים שהם נהגים טובים מעל לממוצע. התוצאות חשפו אנומליה משעשעת: כ-93% מהנשאלים האמינו שהם נהגים מעל הממוצע, דבר שהוא סטטיסטית בלתי אפשרי. הסיפור המוזר הזה מעיד על כך שגם אנשים מיומנים מאוד יכולים לפתח ביטחון מופרז.

ההטייה הזו עלולה להוביל לשרשרת של החלטות לקויות. במשק הפיננסי, לדוגמה, משקיעים עלולים לקחת סיכונים משמעותיים מבלי להעריך נכון את הסיכונים, מה שעלול לגרום להפסדים כספיים משמעותיים. בעוד שבתחום העבודה, ביטחון מופרז יכול להוביל לאומדנים שגויים של יכולות מקצועיות ולהשפיע על ההתקדמות בקריירה.

מודעות להטייה היא כבר הצעד הראשון להפחתת השפעותיה. על ידי בניית מערכת של ביקורת עצמית ובדיקה מתמדת של הנחות יסוד, ניתן להפחית את ההשפעה של הטיית הביטחון המופרז. תרגול של קבלת פידבק חיצוני יכול לסייע אף הוא, שכן הוא מציע מבט חיצוני על היכולות האישיות וההחלטות שאנו מקבלים.

הבנה של הפערים בין תחושת הביטחון למציאות, תעזור לנו להשיג תוצאות מיטביות בחיים האישיים והמקצועיים כאחד.


אתם טובים (בלי קשר להטיית ביטחון מופרז) ורוצים שכל העולם ישמע על זה?
השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם!


רוצים עוד? הירשמו לניוזלטר שלנו ונגיע לתיבה שלכם פעם בשבוע!