הנסיך הניגרי עוד כאן

Getting your Trinity Audio player ready...

כולנו מכירים את עוקץ הנסיך הניגרי, ולמי שלא, בקצרה- אנחנו קצת לפני באג 2000, האינטרנט הוא פלא תבל והדואר האלקטרוני הוא הסנה הבוער. פונה אליכם במייל נסיך שמבטיח לכם פרס גדול תמורת עזרה קטנה אך דחופה. מוכר? אבל איכשהו, כמעט 30 שנה מאוחר יותר, גם ממש ברגעים אלה שהמילים האלה נכתבות, הוא עדיין  ממשיך להפיל אנשים בפח. 

איך זה קורה?

אז השנה היא 2025. האינטרנט כבר הפך לחלק אינטגרלי מהחיים שלנו, כמעט כמו חשמל, טלפון, ותמי4 (תוכן לא ממומן) ולא ברור איך קיימו חיים על כדור הארץ לפני כל אלה. 

והנסיך? גם הוא התקדם, הוא כבר פחות שולח מיילים, פתח פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק ואפילו יש שמועה שהוא ויראלי בבלו-סקיי. הוא כבר לא צריך את פרטי חשבון הבנק שלכם, לא תמונה או מספר זהות וגם הוא יודע שהקוד למשיבון הסלולרי שלכם הוא 1234. 

רוצים לשמוע עוד משהו מפתיע? הוא בכלל מעולם לא היה ניגרי. פיקציה. 

Portrait of a smiling man wearing sunglasses, a traditional hat, and multiple necklaces, set against a lush green background.

אז מה הוא עושה כל היום?

לא הרבה. קם בבוקר, מתקלח, מצחצח שיניים ושותה כוס קפה, פותח את הלפטופ שלו (כן, גם הוא נווד דיגיטלי) ומחפש. מחפש חלון שנשאר פתוח. או ליתר דיוק, חור קטן שיביא לו את הפרס הגדול. 

זה יכול להיות פסיק שמישהו פספס בזמן שהוא עבד על הקוד לעדכון של אפליקציית היכרויות, הסיסמה לתוכנה של מרכז רפואי ותיק, השרת שמאחסן את כל המידע של גוף ממשלתי שכולנו פוגשים בשלב זה או אחר בחיים (השלימו את המשפט: ״… הביטחון שלי״) או לוח המראות תמים כזה בשדה התעופה שרק רצה לעשות טוב לכל מי שנקרה בדרכו. 

אגב, לדעתי, הנסיכים שהולכים על האופציה האחרונה הם הכי מנוולים. כי מה יוצא לך מזה ששיבשת את הלוח הזה? סתם עשית רע לאנשים ולא קיבלת מזה כלום. 

ברוב המקרים קו הסיום של אותם נוכלים יהיה כזה, בלי כל תועלת פרט לטרלול אחד גדול. 

ויש את השיטה שפגשתם כנראה לא פעם, ואיכשהו עדיין עובדת. 

הם ישלחו לכם הודעה בפלטפורמה זו או אחרת ממשתמש שמתיימר להיות אותנטי, הם ינסו להפחיד אתכם, להתנחמד אליכם, להיות המושיע שלכם! כי מה יותר אמין מ״אזהרה אחרונה‼️ אם לא תלחץ על קישור הזה תוך 24 דקות הפרופיל שלך יושמד לנצח בלא אפשרותך לשחזור שלה״ (הנוסח מקורי, השיטה לא). 

הם בעצם באו לעשות לכם טובה ולהציל אתכם מקץ קיצו של הדבר היקר לכם מכל, הזהות הדיגיטלית שלכם. 

צחוק בצד, הזהות הדיגיטלית שלכם חשובה. היא כוללת כל כך הרבה מידע אישי ורגיש עליכם, שהרבה פעמים אתם בכלל לא זוכרים או מודעים לעובדה שהוא אי שם, בענן כלשהו. ואתם אפשרתם לזה לקרות!

בפועל, לא באמת הייתה לכם ברירה. כי מי היום לא מסתובב 24/7 עם טלפון חכם עליו, שעון שמסונכרן אליו, ״עוזרת אישית״ שיודעת לעשות בדיוק מה שמבקשים ממנה (היי סירי, תזכירי לי לפרסם את הבלוג מחר בבוקר) או טבעת חכמה. בעצם את הפואנטה של זה באמת שאני כבר לא מבין, סורי.

בקיצור, כל אלה ועוד, אוספים עליכם ללא הפסקה כמויות מידע שמעובדות ומוצפנות ומאוחסנות בשרתים ש(אתם יכולים לקוות לפחות) מאובטחים, ונתתם להם אישור לעשות את זה כשהפעלתם אותם בפעם הראשונה ולא באמת היה לכם כוח לקרוא את תנאי השימוש, כי מי קורא את זה בכלל?? (אני).

ואז בוקר אחד קיבלתם הודעה מ״מרכז תמיכה״ אדיב שרוצה להגן עליכם ולעזור ולחצתם על הלינק שיוכל להעלים את כל הבעיות שלכם, בלי להבין ששם הכל נהיה הרבה יותר אפל. 

זוכרים את החלון מההתחלה? כאן פתחתם אותו. 

והנסיך נכנס בלי כל הפרעה, לקח קצת מזה וקצת מזה, ובלי ששמתם לב פתאום הודעה עם ניסיון סחיטה מופיעה לכם בתיבת המייל, הפעם עם דרישת תשלום תוך 24 שעות.

איך אנחנו לא מגיעים לשם?

האמת שזה ממש פשוט. 

קודם כל אמצו כלל ברזל – מה שלא הייתם עושים בפרהסיה, אל תעשו ברשת. זה בדיוק אותו הדבר!

ולפרקטיקה:

– תמיד תחשבו פעמיים ושלוש לפני שאתם נכנסים ללינקים או פותחים קבצים שלא תכננתם לקבל, ואף פעם אל תזינו פרטים אישיים באתרים שלא יזמתם את הכניסה אליהם. 

– קיבלתם הודעה מ״חברה מוכרת״? קודם כל תבדקו שהיא מהימנה. אם זה מהבנק- תיכנסו לאפליקציה לבדוק מה הולך שם, או אפילו תרימו טלפון לבנקאי! כן, יש דבר כזה גם ב2025, אפילו עומר אדם יודע.

– אם מגיעות אליכם לאינבוקס ברשתות החברתיות הודעות שדורשות מכם לבצע פעולה כלשהי – אל תבצעו. אף פעם. האמת היא שמטא (פייסבוק/אינסטגרם) לעולם לא יפנו אליכם לאינבוקס, בטח לא בצורה מלחיצה ועם שגיאות כתיב. 

– הגיע אליכם מייל עם הודעה על הפרת זכויות יוצרים? תעשו בדק בית קודם כל. אם יש לכם סיבה לחשוש – זה לא קול לגנוב יצירות של אחרים אז תפסיקו, תסירו את התכנים שלא שייכים לכם ותתפללו שאכן זה פישינג (אחרת מדובר בתביעה שיכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים). אם לא הפרתם זכויות- למה להילחץ? כנראה שהשולח אינו מי שהוא טוען. תבדקו לעומק, האם כתובת המייל שלו שייכת לדומיין אמיתי? האם התוכן של הפניה נראה הגיוני? אם יש ספק- שוב- תתקשרו, תנסו להבין את מהות ואמינות הפניה.

– קיבלתם הודעה בוואטסאפ מאישה לא מוכרת שנמצאת על ערש דווי והחליטה להוריש את כל הונה דווקא לכם?… טוב, אם זה לא מריח לכם חשוד אתם כבר בבעיה. 

עדיין יש לכם ספק? תשתפו חברים, מכרים, מישהו חיצוני שאולי מבין קצת יותר ונלחץ פחות. אם הוא לא יעזור הוא לא יזיק. כנראה (;


אתם טובים ורוצים שכל העולם ישמע על זה?
השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם!