אפקט הניגוד ומוטיבציה גבוהה

כאשר אדוארד טולמן, אחד הפסיכולוגים החשובים של המאה ה-20, חקר את נושא ההשפעה הסביבתית על ההתנהגות, הוא גילה תופעה מעניינת המכונה "אפקט הניגוד". (Contrast Effect) אפקט זה מתייחס לכך שכאשר אנשים נחשפים לשני מצבים מנוגדים – כמו קצב עבודה מהיר מאוד ולאחר מכן קצב איטי – הם ייטו להשוות בין המצבים ולחוות את השוני באופן חזק יותר.

המחקר עצמו בוצע בשנת 1932 על שתי קבוצות של עברים שאומנו לרוץ במבוך וכתגמול קיבלו מזון. קבוצת עכברים אחת קיבלה בסיום המבוך תערובת סובין ואילו הקבוצה השנייה הסתפקה בגרעיני חמנייה. מהירות הריצה של הקבוצה שזכתה בתערובת הסובין התבררה כמהירה יותר מהקבוצה השנייה, מה שהוביל את טולמן למסקנה שהעכברים מעדיפים את התגמול הראשון. בהמשך הניסוי, הוחלף התגמול של הקבוצה הראשונה, המהירה יותר, לגרעיני חמנייה. טולמן מצא במחקרו כי מהירות ריצתם של העכברים מהקבוצה הראשונה שהתגמול שלהם הוחלף ירד ואילו הקבוצה שגם קודם קיבלה גרעיני חמנייה נותרה באותו הקצב.  

איך זה קשור למקום העבודה? כאשר עובדים מתנסים בפרויקטים מאתגרים ועמוסים מאוד, הם לומדים להעריך טוב יותר את המשימות השגרתיות והקלות יותר, ולהפך. מנהלים יכולים לרתום את אפקט הניגוד כדי לשמור על מוטיבציה גבוהה ושיפור מתמיד.

איך מנהלים יכולים ליישם את אפקט הניגוד?

שילוב של פרויקטים מאתגרים עם מטלות פשוטות: למשל, לאחר פרויקט מורכב שנמשך שבועות ודורש מאמץ אינטנסיבי, כדאי לתת לעובדים סדרת משימות מהירות ופשוטות, כמו סידור קבצים או מענה לאימיילים. כך העובדים מקבלים "נשימה" קלה תוך כדי עבודה, ומרגישים תחושת הישג מיידית.

תכנון עומסים בקפידה: הצגת שינויים בעומס העבודה מגבירה את הערכת העובדים להצלחות הקטנות ומחזקת את תחושת המסוגלות העצמית שלהם.

משוב מגוון: תנו לעובדים תחושת הישג בעבודות הפשוטות לצד אתגר בעבודות המורכבות. כך תוכלו להגביר את המוטיבציה ולהגדיל את הפרודוקטיביות.

אפקט הניגוד הוא כלי עוצמתי שמאפשר למנהלים להניע את עובדיהם וליצור איזון נכון בעומס העבודה, וכך לקדם צוותים מרוצים ופרודוקטיביים יותר.


אתם טובים ורוצים שכל העולם ישמע על זה?
השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם!